Kan ringette vara framtidssporten som sätter din kommun på kartan?
Har du hört talas om Ringette? Inte?
På ArenaProjekt tycker vi det är viktigt att lyfta fram underdogsen i idrottsvärlden och ringette är en fascinerande doldis som förtjänar fler utövare.
1963 uppfann den kanadensiske idrottscoachen Sam Jacks sporten ”ringette”. Stavas ibland: ”ringuette”.
Enkelt uttryckt är detta en sorts hockey – fast för kvinnor. Sam Jacks såg behovet av en vintersport som var anpassad för just kvinnor. Och i början på 1960-talet var damhockey högst tabu och kontroversiellt.
Den här hockey-liknande idrotten har givetvis många likheter med hockey men också avgörande skillnader. Klubban är ett skaft utan blad och pucken är en gummiring. Att tacklas är inte tillåtet, det ansågs inte passande för kvinnor. Men det mest fascinerande med ringette är nog det dynamiska spelet som gör utövarna till skickliga och snabba skridskoåkare. Spelplanen delas in i olika zoner (röda respektive blå). Spelarna får inte på egen hand ta med sig gummiringen över de blå linjerna. Innanför de röda linjerna (anfallszon/försvarszon) får bara tre spelare från varje lag plus den försvarande målvakten befinna sig på samma gång. Detta leder till intensiva passningsserier och snabba förflyttningar.
Men när det kommer till rinken är det inget som skiljer hockey från ringette. Och även om sporten från början var gjord för kvinnor finns det idag herrlag. Antal utövare är fortfarande väldigt få och inte i närheten av hockey. Många känner inte ens till att den finns. Kan ringette vara framtidssporten som sätter din kommun på kartan?
På Svenska Ringetteförbundets hemsida kan du läsa mer om denna fartfyllda skridskosport.